fbpx

10 Tips om je doelen en voornemens te bereiken

Wat zal het nieuwe jaar ons brengen?

Als je goeie voornemens hebt dan is dit een goed moment om stil te staan hoe je die in resultaat kan omzetten het komende jaar.

Van de meeste goede voornemens komt niet veel terecht. Heeft het dan wel zin ze te hebben? Zeker wel, je maakt meer kans als je de volgende 10 tips toepast.

Tip 1: Begin op tijd

Begin niet op het laatste moment met het vaststellen van je goede voornemens.  Neem de tijd en schrijf op wat je het komende jaar wenst: gezonder leven, meer vrije tijd, een nieuwe baan…?

Als je in een opwelling of vanuit angst gaat handelen, start je vaak vanuit de verkeerde intentie en heeft een voornemen weinig kans van slagen. Als we te zwaar zijn, te weinig tijd met vrienden en familie doorbrengen, een vervelende baas of collega’s hebben, zijn we meestal vastberaden om dit zo snel mogelijk aan te pakken zonder dat we er goed over na hebben gedacht wat we nu precies willen bereiken.

Tip 2: Sta voor 150% achter je goede voornemen

Succesvol je doel of voornemen bereiken, begint met het WAAROM. Waarom wil je gezonder leven, meer tijd voor je familie, een andere baan? Als je het waarom weet, heeft je voornemen al een betere kans van slagen.

Kies een doel dat je echt wil bereiken. Vertel het aan de warme kring van mensen om je heen,  zodat ze je kunnen helpen en ondersteunen.  Dit soort voorbereidingen maakt het voornemen realistischer en speciaal.

Beantwoord de volgende vragen voordat je begint:

  • Is je doel jouw eigen idee of doe je het omdat een ander het wil?
  • Maakt je doel je blij? Motiveert het je? Geeft het energie?
  • Heb je je doel positief geformuleerd?
  • Past het doel bij jou in je huidige leven en past het bij jouw normen en waarden?
  •  Voelt het nog steeds comfortabel?

Tip 3: Zet je goede voornemen op papier

10 tips om je doelen en voornemens te bereikenDit is de meest simpele en krachtigste techniek om goede voornemens te bereiken. Het opschrijven van goede voornemens werkt magisch. Ik weet niet precies hoe het werkt, maar op de één of andere manier geeft het je meer energie en vastberadenheid om je goede voornemen te bereiken.

Schrijf je doelen op een kaart, in een mooi notitieboek en lees ze regelmatig terug. Zet de kaart op een mooie plek waar je hem regelmatig ziet. Bijvoorbeeld op je nachtkastje of kussen, computer of op een andere plaats waar je het regelmatig kunt zien.

Tip 4: Wees realistisch

Is je doel realistisch? Daagt je doel je uit? Twijfel je? Schrijf op waaraan je twijfelt. Stel eventueel je doel bij. Een doel moet je inspireren. Als het bereiken van een doel regelmatig mislukt, zal dit je demotiveren. Het is dan ook geen wonder dat veel mensen stoppen met het bezig zijn met hun voornemen. Niemand stelt zichzelf graag teleur.

Stel jezelf hooguit één of twee doelen. Hoe meer doelen je stelt hoe meer je je aandacht en energie moet verdelen. Hierdoor heb je minder kans op het bereiken van je doel of goede voornemen.

Als je een voornemen kiest dat je je eerder had gekozen en het heeft toen niet gewerkt, bedenk dan waarom niet? Wat heb je gedaan? Wat zou je deze keer anders moeten doen?

Tip 5: Maak een visionboard

“Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal.”
Quote “Albert Einstein”

Een vision board is een groot vel papier waar je afbeeldingen en tekeningen die je voornemens symboliseren opplakt. Wil je graag een nieuwe baan, plak deze erop. Kies niet zomaar een afbeelding van een baan, maar voeg plaatjes toe van aspecten die je baan aantrekkelijk maken in jouw ogen. Hang dit visionboard op een plek waar je het dagelijks ziet.

Visualisatie is een mentale techniek die gebruik maakt van de kracht van de geest. Door verbeelding en fantasie creëren wij wat wij willen hebben in ons leven. Met hulp van deze techniek kunnen we ons leven vormgeven en omstandigheden, mensen, kansen en dingen aantrekken waarvan we dromen in ons leven.

Een aantal belangrijke principes van creatieve visualisatie zijn:

  • Onze gedachten hebben meestal de neiging om uit te komen.
  • Vaak herhaalde gedachten beïnvloeden en vormen de onderbewuste geest.
  • En die hebben een belangrijke invloed op ons gedrag en acties en reacties.
  • Gedachten trekken overeenkomstige omstandigheden aan.
  • Het denkproces is een creatief proces.

Tip 6: Maak een goed plan

10 tips om je doelen en voornemens te bereikenZonder plan komen voornemens niet uit. Het opschrijven en een visionboard is één ding maar duidelijk op papier zetten HOE je dit gaat doen is twee. Doe dit ook!

Begin altijd eerst met visualiseren en je verbeelden wat je echt wilt bereiken. Werk dan terug vanaf je goede voornemen terug naar de situatie van waaruit je start, zoals we dit doen in dit programma.

Schrijf vervolgens alle tussenstappen op die je wilt bereiken alvorens je je uiteindelijke doel hebt bereikt. Dit betekent dus dat je het grote doel gaat opdelen in kleinere stappen. Ga na wat je nodig hebt en schrijf op wat je moet doen om je tussendoelen te bereiken. Je tussenstappen zijn belangrijk om je grotere doel te bereiken. Neem actie en focus op PLEZIER!

Tip 7: Wees flexibel

Ook al heb je een goed plan gemaakt toch zal je onderweg naar je doel misschien onverwachte situaties tegenomen. Je zult tegenslagen en obstakels op je pad tegen komen. Geef nooit op. Daarvoor is je doel te waardevol toch? Vind een oplossing of kies een andere actie.

Blijf je goede voornemen constant op je netvlies houden maar wees flexibel in het bereiken van je voornemen.

Tip 8: Maak gebruik van een to-do lijst

Focus is één van de moeilijkste dingen omdat je dagelijks veel andere verantwoordelijkheden en verplichtingen hebt, die je kunnen afleiden. De beste manier om focus te houden is jezelf steeds herinneren aan je goede voornemen. Je visionboard dat op de plek hangt waar jij het regelmatig ziet, is daarbij een krachtig middel.

Maak gebruik van een notitieboek of een to-do lijst waarin je dagelijks of wekelijks je acties opschrijft waar je die dag of week mee aan de slag wilt.

Tip 9: Monitor je voortgang met hulpmiddelen

Je weet niet hoe goed hoe ver je bent met het bereiken van je doel als je niet regelmatig je voortgang volgt. Het is belangrijk om te weten dat je weer een tussenstap of mijlpaal hebt bereikt. Kleine successen houden je gemotiveerd brengen je steeds dichter bij je uiteindelijk doel.

Spreek met een goede vriend of familielid regelmatig hoe het gaat met je voortgang. Je kunt ook een dagboek gebruiken. Beschrijf hier hoe jij je voelt tijdens de inspanningen en hoe het voelt als je een mijlpaal of tussenstap hebt bereikt. Ook wat je doet als je een tegenslag hebt en hoe je deze tegenslag overwint. Je kunt later als je het even echt moeilijk hebt altijd weer iets leren van deze ervaringen door je dagboek zo nu en dan terug te lezen

Tip 10: Vier je succes

10 tips om je doelen en voornemens te bereikenHet bereiken van je uiteindelijke doel is de ultieme beloning, maar dat kan even duren. Een nieuwe baan vinden kost nu eenmaal tijd. Veel belangrijker is plezier te hebben op weg naar je nieuwe werk en kleine successen te vieren. Beloon jezelf af en toe met iets leuks als je een tussenstap of een mijlpaal hebt bereikt. De meest succesvolle personen maken van deze goede gewoonte gebruik. Als je goede feedback hebt gekregen op je CV bijvoorbeeld. Schrijf in je plan naast de tussenstappen je beloning die je jezelf gunt. Maak van deze momenten iets speciaals. Dit worden dan bijzondere momenten die je motiveren om hier naartoe te werken.

Het uitgangspunt is, dat je je concentreert op iets wat je echt leuk vindt en wat je motiveert om mee aan de slag te gaan.

Als je van plan bent om dit jaar écht aan de slag te gaan met het vinden van een nieuwe baan maak dan gebruik van de bovenstaande 10 tips en doe mee aan het Slim werk vinden programma. Zo maak je een succes van je voornemen.

En dan hoor ik nu graag van jou: wat is jouw voornemen voor 2014? Wat wil je graag bereiken, meemaken? Wat staat er op jouw visionboard? En andersom: wat is iets dat je achter gaat laten in 2013? Laat het hieronder weten!

 

 

Reageren op dit bericht?

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

%d bloggers liken dit: