fbpx

5 sollicitatietips

vijf sollicitatietipsJarenlang heb je je met hart en ziel ingezet voor je werkgever. Maar nu is het tijd voor een andere baan. De reden kan divers zijn: Reorganisatie, geen doorgroeimogelijkheden, of terugkerende gedachtes dat je eigenlijk onder je niveau werkt. 

Daar ga je dan, weer terug de arbeidsmarkt op. Hoe doe je dat? Hoe zorg je dat jij die baan verovert? Hoe laat je zien dat jij je onderscheidt van al die andere duizenden mannen en vrouwen die ook gekwalificeerd zijn, net als jij? 

Solliciteren na VIJF JAAR bij je werkgever

Vijf jaar werken bij één werkgever is een mooie tijdspanne om je te bekwamen in de functie. Wel kan je in die tijd je andere gevarieerde taken toeeigenen, van functie veranderen of naar een andere afdeling gaan binnen het bedrijf. Je leert namelijk veel meer dan alleen de taken waaruit je functie bestaat. Het eerste jaar is de materie leren kennen, daarna ga je grotere verbanden zien en leer je politieke spelletjes doorzien. 

Een stap vooruit op de ladder

Overstappen naar een andere werkgever is geen stap terug op de ladder, maar vooruit. Je kunt de opgedane kennis goed toepassen bij een nieuwe werkgever. Jouw behaalde successen en resultaten in de afgelopen vijf jaar kunnen je helpen jezelf te verkopen tijdens sollicitatiegesprekken. 

VOORBEREIDen BELANGRIJKER DAN OOIT

Voorbereiding is belangrijker dan ooit. Met duizenden mensen die net als jij gekwalificeerd zijn, is de concurrentie op de arbeidsmarkt groot. Dat gaat verder dan het sollicitatiegesprek zelf. Het sollicitatiegesprek is een resultaat van veel meer voorbereidende acties – 7 stappen voor je droombaan. Netwerken is een sleutelwoord. En jouw gedrag ook. Nederland is klein. Hierbij 5 tips voor jouw houding. 

5 sollicitatietips

  1. Kleed je volgens de voorschriften
    Kleed je zoals bij de kledingcode gebruikelijk is. Als je het niet weet, informeer dan vooraf wat gebruikelijk is. Houd vooral rekening met de kleuren en de kledingstijl die jou laten stralen. Dit geldt in alle situaties, voor zowel het sollicitatiegesprek, je werk en netwerkbijeenkomsten.

  2. Bereid je inhoudelijk op het sollicitatiegesprek voor
    Wie is de persoon die voor je zit? Wat is zijn/haar zakelijke achtergrond? Is hij/zij in de media geweest? Wat zijn/haar hobby’s? Op werkgebied moet je weten wat de visie is van het bedrijf waar je solliciteert en of het bedrijf kort geleden nieuwe ontwikkelingen heeft doorgemaakt? En wat is de inhoud van de baan?

    Bezoek je een netwerkbijeenkomst, dan is het belangrijk je in te lezen in het onderwerp, maar ook te weten wie er komen. Kies drie mensen uit die je aan het einde van de bijeenkomst sowieso gesproken wilt hebben.

  3. Wees welgemanierd 
    Manieren zijn een teken van respect en interesse in de ander. Zeker op bijeenkomsten. Hoe maak je kennis met anderen? Hoe begin en eindig je een gesprek? Hoe bedank je etc. Op deze site vind je meer artikelen over netwerken en op internet vind je meer over etiquette. Vind een manier om etiquette te volgen waarbij je toch jezelf blijft. Dat verschilt van persoon tot persoon, maar nuttig om jezelf aan te leren.

  4. Passie en hobby
    Wees voorbereid op vragen over jouw interesses. Dat kan een hobby of nevenactiviteit zijn. Mensen die gepassioneerd over hun hobby vertellen over voordelen van een gezonde levensstijl, motorrijden, kinderen die sporten op topniveau, blijven je bij. Mensen willen graag mensen in hun bedrijf die bevlogen en betrokken zijn.

  5. Vermijd foute vragen
    Aan het einde van een gesprek wordt er altijd gevraagd of je nog vragen hebt. Pas op. Stel geen vragen waarvan je het antwoord al op de website had kunnen vinden. Zelf vind ik het ongepast om in je eerste gesprek naar salaris en secundaire voorwaarden te vragen. Bewaar die vragen liever voor het arbeidsvoorwaardengesprek. 

WAT ZIJN GOEDE VRAGEN?

  • Hoe ziet een typische werkdag eruit?
  • Wat zijn de grootste uitdagingen voor deze functie?
  • Hoe stimuleren jullie werknemers om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf?
  • Jullie vragen om flexibiliteit. Kunnen jullie een voorbeeld uit de praktijk geven? 
  • En natuurlijk alle inhoudelijke vragen over de baan zelf.

Bij afwijzing is het altijd belangrijk om na te bellen en te vragen naar de achterliggende argumentatie. Daar kun je je voordeel mee doen in een volgend sollicitatiegesprek.

Solliciteren kan je leren. En netwerken ook. Op deze site vind je meerdere artikelen over solliciteren. Schroom niet om dat op te zoeken. Of zelfs een training te volgen over hoe je jezelf kan presenteren. Tenslotte gaat het allemaal om jezelf verkopen. Je te onderscheiden van andere kandidaten. Als je dat goed kunt, geeft dat je aankomende werkgever ook het vertrouwen dat je van toegevoegde waarde bent voor zijn bedrijf.

Succes!

Reageren op dit bericht?

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

%d bloggers liken dit: