fbpx

7 tips bij online solliciteren

Tegenwoordig gebeurt het veel. Online solliciteren. Via een telefonisch gesprek of een online videogesprek wordt een sollicitatiegesprek gevoerd. Online solliciteren biedt voordelen, omdat de reistijd scheelt en je het gesprek in een vertrouwde omgeving kunt voeren. Voor een online sollicitatie is het net zo belangrijk om goed voorbereid te zijn als een gesprek in het bedrijfspand. Maar let op: bij online solliciteren zijn er belangrijke aandachtspunten. Want het eerste dat je wilt is een goede indruk maken, toch? En geen zaken over het hoofd zien. Benieuwd hoe? Met deze 7 tips ben je goed voorbereid op een online sollicitatiegesprek.

1 Kies voor de juiste omgeving 
Het voordeel van een online sollicitatiegesprek is de omgeving: je hebt geen reustijd en kunt het gesprek overal voeren. Maar dat wil niet zeggen dat elke locatie geschikt is voor een online sollicitatiegesprek. Het is belangrijk om het gesprek te voeren in een omgeving die voor jou prettig aanvoelt. Kies een rustige plek met weinig achtergrondgeluiden, waar je niet gestoord wordt door anderen en kies een neutrale achtergrond.

Voer je het gesprek thuis? Zorg dan voor een opgeruimde plek. Waarschuw je huisgenoten tijdig, zodat ze geen lawaai maken tijdens jouw sollicitatiegesprek. Denk ook aan je huisdieren. Zet je hond even in een andere kamer, zodat hij niet achter je langsloopt. Is het rumoerig buiten? Doe dan ook je ramen dicht.

2. Bereid je voor op de techniek
Wordt het een online videogesprek? Verdiep je dan in de techniek waarmee je kunt videobellen. Vraag welke techniek men gebruikt. Skype, FaceTime, Teams en Zoom of via WhatsApp. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Tijdens of nét voor je gesprek.

Test je apparatuur 
Check. Welk apparaat is het beste? Je smartphone, pc, laptop of tablet? Eigenlijk maakt je apparaat-keuze niet veel uit. Belangrijk is dat je er vertrouwd mee bent. Zet de meldingen van programma’s op de achtergrond uit en zorg voor een opgeladen apparaat of heb je oplader bij de hand. Check ook vooraf je internetverbinding, microfoon en headset. Je wilt voorkomen dat je wel in beeld bent, maar dat ze je niet kunnen horen.

TIP: Oefen het gesprek een paar keer met een familielid of vriend, zodat je weet hoe het programma werkt en of je verstaanbaar bent.

3. Kies een professionele profielfoto 
Wat nog wel eens vergeten wordt is je profielfoto bijv op whatsapp of skype. Zorg voor een professionele profielfoto en een professionele gebruikersnaam. Deze is namelijk als eerste zichtbaar voor je gesprekspartner.

4. Denk aan je presentatie 
Een online gesprek is vaak veel statischer dan een face to face sollicitatiegesprek. Oefen het gesprek daarom vooraf om dit te testen. Let op je houding. Zit rechtop. Maak tijdens het videobellen regelmatig oogcontact met je gesprekspartner. Dit doe je door recht in de camera te kijken en niet naar het beeldscherm. Het geeft een goede indruk en laat zien dat je aandacht volledig bij het gesprek is. Door het online gesprek vooraf te oefenen weet je ook meteen of je goed in beeld bent en de juiste afstand hebt tot het scherm.

5. Welke kleding 
Kleren maken de man, is een spreekwoord. Draag sollicitatie kleding. Ook al ben je maar half in beeld. Het helpt. Let er bijvoorbeeld op dat je geen wit overhemd draagt bij een witte achtergrond of dat er vlekken op je kleding zitten. Kies je kleding uit en draag dit tijdens een oefengesprek; zodat je meteen ziet hoe de kleding eruitziet op beeld.

6. Bel handsfree 
Bel handsfree. Zorg ervoor dat je het apparaat; zoals je tablet of telefoon ergens neer kunt zetten op een goede hoogte. Het apparaat vasthouden tijdens het gesprek is heel onhandig en komt onprofessioneel over. Bovendien zijn je handen dan vrij voor non verbale communicatie of om aantekeningen te maken.

7. Wees op tijd 
Net als offline zorg dat je op tijd klaar zit. Zet het apparaat klaar op de locatie en start de app alvast op. Sommige programma’s geven je ook de mogelijkheid om plaats te nemen in een online wachtruimte.

PS En vergeet niet je mobiel op stil te zetten. Zo voorkom je dat jullie worden gestoord.

Voorbereiding. Check! Veel plezier en succes!

Reageren op dit bericht?

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

%d bloggers liken dit: