fbpx

7 tips bij online solliciteren

Tegenwoordig gebeurt het veel. Online solliciteren. Via een telefonisch gesprek of een online videogesprek wordt een sollicitatiegesprek gevoerd. Online solliciteren biedt voordelen, omdat de reistijd scheelt en je het gesprek in een vertrouwde omgeving kunt voeren. Voor een online sollicitatie is het net zo belangrijk om goed voorbereid te zijn als een gesprek in het bedrijfspand. Maar let op: bij online solliciteren zijn er belangrijke aandachtspunten. Want het eerste dat je wilt is een goede indruk maken, toch? En geen zaken over het hoofd zien. Benieuwd hoe? Met deze 7 tips ben je goed voorbereid op een online sollicitatiegesprek.

1 Kies voor de juiste omgeving 
Het voordeel van een online sollicitatiegesprek is de omgeving: je hebt geen reustijd en kunt het gesprek overal voeren. Maar dat wil niet zeggen dat elke locatie geschikt is voor een online sollicitatiegesprek. Het is belangrijk om het gesprek te voeren in een omgeving die voor jou prettig aanvoelt. Kies een rustige plek met weinig achtergrondgeluiden, waar je niet gestoord wordt door anderen en kies een neutrale achtergrond.

Voer je het gesprek thuis? Zorg dan voor een opgeruimde plek. Waarschuw je huisgenoten tijdig, zodat ze geen lawaai maken tijdens jouw sollicitatiegesprek. Denk ook aan je huisdieren. Zet je hond even in een andere kamer, zodat hij niet achter je langsloopt. Is het rumoerig buiten? Doe dan ook je ramen dicht.

2. Bereid je voor op de techniek
Wordt het een online videogesprek? Verdiep je dan in de techniek waarmee je kunt videobellen. Vraag welke techniek men gebruikt. Skype, FaceTime, Teams en Zoom of via WhatsApp. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Tijdens of nét voor je gesprek.

Test je apparatuur 
Check. Welk apparaat is het beste? Je smartphone, pc, laptop of tablet? Eigenlijk maakt je apparaat-keuze niet veel uit. Belangrijk is dat je er vertrouwd mee bent. Zet de meldingen van programma’s op de achtergrond uit en zorg voor een opgeladen apparaat of heb je oplader bij de hand. Check ook vooraf je internetverbinding, microfoon en headset. Je wilt voorkomen dat je wel in beeld bent, maar dat ze je niet kunnen horen.

TIP: Oefen het gesprek een paar keer met een familielid of vriend, zodat je weet hoe het programma werkt en of je verstaanbaar bent.

3. Kies een professionele profielfoto 
Wat nog wel eens vergeten wordt is je profielfoto bijv op whatsapp of skype. Zorg voor een professionele profielfoto en een professionele gebruikersnaam. Deze is namelijk als eerste zichtbaar voor je gesprekspartner.

4. Denk aan je presentatie 
Een online gesprek is vaak veel statischer dan een face to face sollicitatiegesprek. Oefen het gesprek daarom vooraf om dit te testen. Let op je houding. Zit rechtop. Maak tijdens het videobellen regelmatig oogcontact met je gesprekspartner. Dit doe je door recht in de camera te kijken en niet naar het beeldscherm. Het geeft een goede indruk en laat zien dat je aandacht volledig bij het gesprek is. Door het online gesprek vooraf te oefenen weet je ook meteen of je goed in beeld bent en de juiste afstand hebt tot het scherm.

5. Welke kleding 
Kleren maken de man, is een spreekwoord. Draag sollicitatie kleding. Ook al ben je maar half in beeld. Het helpt. Let er bijvoorbeeld op dat je geen wit overhemd draagt bij een witte achtergrond of dat er vlekken op je kleding zitten. Kies je kleding uit en draag dit tijdens een oefengesprek; zodat je meteen ziet hoe de kleding eruitziet op beeld.

6. Bel handsfree 
Bel handsfree. Zorg ervoor dat je het apparaat; zoals je tablet of telefoon ergens neer kunt zetten op een goede hoogte. Het apparaat vasthouden tijdens het gesprek is heel onhandig en komt onprofessioneel over. Bovendien zijn je handen dan vrij voor non verbale communicatie of om aantekeningen te maken.

7. Wees op tijd 
Net als offline zorg dat je op tijd klaar zit. Zet het apparaat klaar op de locatie en start de app alvast op. Sommige programma’s geven je ook de mogelijkheid om plaats te nemen in een online wachtruimte.

PS En vergeet niet je mobiel op stil te zetten. Zo voorkom je dat jullie worden gestoord.

Voorbereiding. Check! Veel plezier en succes!

5 tips om spanningen los te laten

5 tips om spanningen los te laten

Voel je je vaak gespannen nu je zonder werk zit? Dat is vrij normaal. Wij, mensen houden van zekerheid. En zonder baan zit je automatisch in een onzekere fase. Soms brengt dat je zo uit balans dat solliciteren je moeilijk afgaat. Het is zo wie zo al geen dagelijks werk voor je. Je weet de juiste woorden niet te vinden voor die ene motivatiebrief voor dat leuke bedrijf, je cv moet aangepast en je zit maar naar het scherm te staren. Wat doe je dan? In dit artikel 5 tips om spanningen los te laten.
 

5 tips om spanningen los te laten

  1. Accepteer je gevoelens
    Voel je je gespannen, nerveus of vermoeid? Laat die gevoelens toe. Erken dat je een lastige emotie voelt zoals spanning in je lijf, last van zenuwen, moeheid of, stress. Wanneer je die lastige emotie toelaat, merk je dat ze ook van zelf weer weg gaan, net zoals golven komen en gaan.

    Wat ook helpt is om erover te schrijven of praat erover met een vriendin of je partner. Wat wonderwel direct helpt is om drie keer diep in en uit te ademen. Je voelt je opgelucht, lichter.

  2. Wees dankbaar voor kleine dingen
    Schrijf elke dag 5 dingen op waar je dankbaar voor bent; ook al is je leven op dit moment chaotisch en gestrest, er zijn altijd kleine dingen waar je dankbaar voor bent. Als ik ervoor ga zitten, dan komen er altijd dingen in me op waar ik dankbaar voor ben. Zoals mijn eerste kop koffie van vanochtend, een appje van mijn zoon of de glimlach van een kind.

    Wanneer je schrijft voor je gaat slapen, neem je het dankbare gevoel mee in je slaap, je rust beter uit. Wanneer dit je dagelijkse gewoonte is geworden merk je dat je – ook overdag – beter kunt focussen op iets positiefs. Alles wat je aandacht geeft groeit.

  3. Wees lief voor jezelf
    Ben je streng voor jezelf? Als een vriendin iets niet af heeft, alle kans dat je tegen haar zegt: “Het komt wel goed, een dag later die taak af is echt geen ramp.” Wees ook die beste vriendin voor jezelf.

    Een half uurtje tijd maken voor je naar bed gaat, is voor jezelf zorgen. Je maakt zo stofjes aan die je helpen ontspannen om te gaan slapen. 

  4. Ga een dag of avond naar de sauna
    In de sauna kun je makkelijk ‘uit’gaan: je telefoon ligt in de locker, je kunt even helemaal opgaan in het ontspannen sfeertje. Je kunt tot rust komen. Door de warmte ontspannen je spieren en kan je lichaam spanningen loslaten. De warmte stimuleert het vrijkomen van endorfine. Endorfine is het stofje wat we het gelukshormoon noemen.
  5. Ga naar buiten de natuur in. Een half uur per dag naar buiten en bewegen. Een korte wandeling, op de fiets boodschappen doen, het lijkt niet bijzonder maar de buitenlucht doet iets met ons. We ademen vrijer in, er gaat meer zuurstof naar de longen, waardoor er letterlijk ruimte in je lijf komt. 

Feedback geven? 4 tips

Feedback geven? 4 tips

Wil je feedback geven? Geef dan beperkte informatie en feedback die eerlijk is. En wil je dat de ontvanger er iets mee kan, dan is het handig om eerst na te denken hoe je de feedback gaat brengen. In deze blog 4 tips.

Feedback wordt snel als kritiek gezien. Het geven van negatieve feedback is dus lastig en een uitdaging. Wil je feedback geven? 4 tips.

Bedenk vooraf hoe je ‘het’ gaat zeggen. Realiseer je dat je niet weet hoe de ander erop zal reageren. Zelfs als iemand zelf om feedback vraagt, weet je niet hoe je kritiek ontvangen wordt. 

Denk ook van te voren na wat de ander zal kunnen gaan doen met de informatie.

Leidinggeven en feedback geven

Ben je leidinggevende of manager en heeft een medewerker gesolliciteerd op een interne vacature? Dan is het belangrijk dat een medewerker begrijpt waarom ze afgewezen is. En wat nog belangrijker is wat ze moet doen om wel een volgende stap te kunnen maken in haar carrière. Dit past bij ‘een leven lang leren’ en loopbaanontwikkeling. 

Benadruk wat al goed gaat. Geef een eerlijk compliment. Eerlijkheid is essentieel, maar hoe de feedback wordt gegeven is nog belangrijker. Want het effect kan zijn dat de ander blij kan zijn met de eerlijke feedback, maar ook boos en vervolgens extern gaat solliciteren en dan raak je die fijne medewerker mét kennis kwijt.

Ben je medewerker en heb je feedback voor je manager? 

En wil je feedback aan je manager geven? Bedenk dan hoe de ander hierop zal kunnen reageren. Ook al weet je het nooit zeker. De hiërarchische structuur tussen jullie functies kan meespelen. Wat je zeker goed kunt doen is het op de goede manier zeggen. Hier komen 4 tips voor het geven van feedback. 

Feedback geven? 4 stappen

  1. Geef je feedback in de ik-vorm. Bijvoorbeeld: “Ik merk….”
  2. Beschrijf de situatie waarover de feedback gaat. “Ik merk, dat iedereen erg zijn best doet de deadline te halen….”
  3. Beschrijf de gevolgen, het effect. “Ik merk dat iedereen erg zijn best doet de deadline te halen, maar dat gaat momenteel ten koste van de nauwkeurigheid; het foutpercentage stijgt. Daardoor kunnen we op de deadline datum onvoldoende resultaat leveren aan de klant.”
  4. Check of de ander dit probleem herkent en beseft. “Was jou dat ook al opgevallen?”

In het beste geval heeft de ander het probleem al herkend. Vervolgens kun je in een constructief gesprek kijken naar mogelijke oplossingen.

Feedback geven? 4 tips

Soms vraagt iemand zelf om feedback. Voordat je de feedback geeft, stel jezelf deze vier handige vragen:

  1. Check wat de ander echt wil weten
    Als iemand vraagt of je ergens naar kan kijken, vraag dan even goed door. Op welk gebied wenst iemand feedback? En goed om je te realiseren, dat de vraag om ergens naar te kijken ook een vraag om hulp of goedkeuring kan zijn.’

  2. Geef de feedback waar de ander het meest aan heeft
    In plaats van alles op te noemen wat je niet goed vindt, helpt het om te bedenken met welke informatie de ontvanger het meest gebaat is. Focus je op 3 belangrijke punten. Dan komt de informatie beter en geloofwaardiger over en is het te behappen voor de ander. Vraag aan het eind van het gesprek of de ander er iets mee kan. Of dat ze behoefte heeft aan meer feedback.

  3. Ga na wat je eigen motivatie is om feedback te geven
    Denk even na over waarom je negatieve feedback zou willen geven. Wil je iemand laten merken dat ie dingen niet zo slim aanpakt? Iemand afbranden? Of ben je echt gemotiveerd om iemand te helpen?
    Wees diplomatiek en respectvol naar degene waar je mee praat. Feedback geven is om relaties, zaken en situaties te verbeteren. 

  4. Wat gebeurt er als je niets zegt?
    Bedenk dat als je iemand geen feedback geeft, ze niet vooruit komen. Ze denken dat wat ze doen goed is. Om ze verder te helpen, moet je soms commentaar geven. Benadruk wat al goed gaat en vertel wat nog niet goed gaat. Vertel dat je ziet dat iemand de potentie heeft om te groeien in zijn rol of vak. Geef tips wat iemand kan doen om zich zelf te verbeteren.

Feedback past bij een leven lang leren. Dus het is zowel in het belang van medewerker, leidinggevende en bedrijf om vooruit te komen. En natuurlijk in het kader van je eigen loopbaanontwikkeling om te weten welke vaardigheden je meer kan ontwikkelen om vooruit te komen in je loopbaan. Voor een leven lang werken met plezier. 

Meer zelfvertrouwen 7 tips

Meer zelfvertrouwen – 7 tips

Jezelf vergelijken met anderen. Iedereen vergelijkt zich zelf wel eens met anderen. Is dat slim? Positief of negatief?

In dit artikel: Hoe krijg je meer zelfvertrouwen – 7 tips.
 
Vergelijken is prima, maar let wel op valkuilen. Waar het meestal mis gaat is dat je zelf in het NU vergelijkt. Je wilt NU kunnen wat de ander kan. Je vergeet dat dat de ander misschien wel 7 jaar bloed, zweet en tranen heeft gekost om dat te leren.

Welke gewoontes zorgen voor meer zelfvertrouwen? 

  1. Jezelf vergelijken in heden, toekomst en verleden
    Jezelf vergelijken met een ander die iets kan wat jij ook graag wilt kunnen is prima. Bijvoorbeeld iemand die goed kan sporten, een presentatie of training geven. Waar het meestal mis gaat is dat je zelf in het NU vergelijkt. Je wilt NU kunnen wat de ander kan. Je vergeet dat dat de ander misschien wel 7 jaar bloed, zweet en tranen heeft gekost om dat te leren.

    Vergelijken is prima!

    Vergelijk je zelf gerust met de ander EN stel je zelf voor dat jij over 7 jaar of eerder;-) ook heel goed presteert als het om die sportprestatie, die presentatie geven gaat of dat je vaardig bent geworden en succesvol trainingen geeft.

    Vergelijk jezelf met een jaar geleden. Dat is ook prima. Je kunt dan zien of je stappen vooruit hebt gezet op weg naar je doel. Je zelf zo maar vergelijken met een ander, nergens voor nodig. ieder is uniek.

    Michael Jordan, de beste basketballer aller-tijden, heeft vaak gezegd dat hij zo veel trainde om zichzelf te kunnen verslaan. Om zelf beter te worden. Een prachtige benadering. Vergelijk jezelf dus met jezelf en ontdek de mogelijkheden om te groeien. Die zijn er volop!

  2. Wees vriendelijk
    Wanneer je vriendelijk bent voor anderen, en glimlacht maak je serotonine aan. Daar word je blij van! Het geeft je zelfvertrouwen. Vaak krijg je vriendelijkheid terug. Iemand vriendelijk bejegenen werkt dus voor jullie allebei.

  3. Als je een fout maakt, wees lief & mild voor jezelf
    Wanneer je beste vriend of vriendin een fout maakt, wat zou je tegen hem of haar zeggen?Of omgekeerd, wat zou je beste vriend of vriendin tegen jou zeggen als je een fout maakt?
    Fouten maken is overigens geweldig, het betekent dat je iets nieuws aan het leren bent. heb je het zo wel eens bekeken?

  4. Laat de perfectionist in jezelf vrij
    Door angst en onzekerheid dat iets niet perfect zal verlopen, kom je pas laat in actie. De angst dat iets niet perfect zal gaan, maakt dat je aarzelt. Tip: kijk minder ver vooruit. Focus op het doen. Volg je hart, het weet de weg.

  5. Vier je successen
    Waardeer jezelf met elke kleine stap. iedere stap is een (klein) succes. Sat stil bij de dingen die goed zijn gegaan door jouw inspanningen. Wees dankbaar.

    Door je successen te vieren, raak je steeds meer overtuigd van je eigen kwaliteiten, je eigen bijdrage en je eigen groei. Dat helpt je verder.

  6. Zeg de juiste dingen tegen jezelf
    Praat positief tegen jezelf. “Het gaat me niet lukken.” Of “Deze uitdaging pak ik aan en breng ik tot een goed einde.” zijn allebei waar. Wat geloof jij en zeg je tegen jezelf?

  7. 5 redenen waarom je zelfvertrouwen zo belangrijk is:

    1) Je ziet minder beren op de weg.
    2) Je bent niet meer afhankelijk van de waardering van anderen.
    3) Positieve selftalk motiveert je om door te gaan ook als het lastig is.
    4) Mensen gaan graag om met mensen die vol zelfvertrouwen zijn. Er gaat iets sterks van je uit.
    5) Je gelooft in jezelf en dit heeft invloed op je omgeving!

Hoe meer vertrouwen in jezelf, hoe meer mensen jou zaken (toe)vertrouwen. Daar groei je van.

Volg je hart om je droombaan te vinden

volg je hart en vind droombaan

643 woorden
30 seconden als je de vetregels leest

De belangrijkste boodschap die ik mee wil geven in mijn artikelen, is volg je hart om je droombaan te vinden. De baan die écht bij je past.

Probeer je niet aan te passen aan wat anderen denken dat goed voor je is. Alleen jij kunt bepalen wat goed voor je is. Volg je hart in je werk en in alles wat je doet.

Volg je hart om je droombaan te vinden

Weten wie je bent en wat jouw unieke kwaliteiten zijn, is dus wel een voorwaarde om je droombaan te kunnen zoeken en vinden. Jij met jouw unieke kwaliteiten dat bepaalt in welk werk je je gelukkig voelt. 

Toch wil ons hoofd ons een ander verhaal vertellen. Dat zegt “blijf maar in deze baan, want je hebt nu een goed salaris” of “droombaan a me hoela” of “ga solliciteren naar een baan als administratief medewerker in bedrijf x”.    

Dit is een beetje de omgekeerde wereld. Werk is belangrijk in ons leven. Waarom zou je niet een baan hebben die het beste bij je past? Het is zo waardevol om werk te vinden dat bij jou past en niet andersom. Een baan weerspiegelt je persoonlijkheid. 

Blijf je zitten waar je zit tegen beter weten in? Of laat je je leiden door functies die er op de arbeidsmarkt beschikbaar zijn? Ik hoop van niet.

Luister niet naar anderen

Bepaal wat je het liefst doet en ga dat vervolgens doen. Luister niet naar anderen – zij kunnen niet voor jou bepalen wat je moet doen en jou gelukkig maakt. Je hart volgen maakt je authentiek. Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen. 

Het verhaal over een vader, zijn zoon en een ezel illustreert dat. Doe gewoon wat je wilt. Volg je hart, het weet de weg. Je hoeft geen reden op te geven waarom je iets op jouw manier wilt doen.

Er was eens een man…

zoek je droombaanEr was eens een man die een ezel bezat. Op een dag besloot hij op reis te gaan met zijn zoon. De man zette zijn zoon op de rug van de ezel en besloot zelf te gaan lopen. Zo gingen zij op weg. Na een tijdje werd de vader moe. 

Ze kwamen een groepje mensen tegen, die tegen hem begon te praten. “Dat is toch de omgekeerde wereld. De jeugd heeft geen respect meer voor de ouderen. Die jonge, gezonde jongen rijdt op een ezel, terwijl zijn arme, vermoeide vader nauwelijks vooruit komt.” 

Toen de jongen dit hoorde stond hem het schaamrood op de kaken. Hij liet zich van de rug van de ezel glijden en stond erop dat zijn vader op de ezel verder zou rijden. Zo reisden ze verder, vader op de ezel en de jongen te voet.

Na een tijd…

Na een tijdje kwamen ze weer mensen tegen. Ze keken naar de ezel, de vader en de jongen en zeiden tegen elkaar: “Moet je dat nou zien! Wat een ontaarde vader, die zelf lekker op de ezel zit en zijn kind ernaast laat lopen.”

Na dit verwijt gehoord hebbend, draaide de vader zich naar zijn zoon en zei: “Kom zoon, laten wij samen op de ezel verder reizen”. Zo vervolgden vader en zoon hun reis, tot zij opnieuw mensen tegenkwamen, die zeiden: “Kijk, dat arme beest! Zijn rug zakt door onder het gewicht van die beiden, wat een dierenbeulen!”

Daarop zei de vader tot zijn zoon: “Laten we afstappen. Het is beter dat we allebei gaan lopen, dan kan niemand ons nog iets verwijten.” Zo liepen ze verder naast hun ezel.

Tot een stel voorbijgangers langsliep, die ook weer commentaar leverde: “Wat zijn er toch een dwazen op de wereld! Ze lopen in de brandende zon en geen van beiden denkt eraan op de ezel te gaan zitten.”

Vader draaide zich om naar zijn zoon en zei: “Je hebt het gezien mijn zoon. Hoe je je ook gedraagt, op en aanmerkingen zullen er altijd zijn. Volg daarom altijd wat je eigen hart je ingeeft.”

Verhaal toegeschreven aan Aesopus (zesde eeuw voor Christus)

Dagdromen is ook werken

Aantal woorden 625
Als je de vetregels leest 30 seconden

job girl-1064658__180Deze week zat ik om tafel met een nieuwe cliënt. “Ik wil een andere baan, maar wat wil ik eigenlijk?”

Het antwoord hangt samen met onderliggende motieven die ieder van ons heeft. Dus daarover zijn we in gesprek. 

In dit artikel deel ik een oefening die je kan helpen om er achter te komen wat je graag doet. Veel plezier!

Dagdromen is ook werken

Denk eens terug aan je kindertijd, hoe was je als kind? Waar droomde je van? Misschien droomde je ervan om brandweerman, schooljuffrouw (zoals ik zelf), politieagent te worden. Fantaseerde je over dokter zijn, verpleegster, astronaut. Speelde je schooltje, vadertje en moedertje of detectiveje. 

Je dromen waren misschien kinderlijk eenvoudig, maar wel vanuit een passie die je voelde. Was je als kind bezig met werk? Nee, natuurlijk niet. Je was lekker aan het spelen. Als we nu ‘spelen’, koppelen we dat meestal aan onze schaarse vrije tijd, waarin we de dingen doen die we leuk vinden.

Toch is het slim die dagdromen serieus te nemen

  • Wanneer je dat gevoel van toen, nu koppelt aan werk, dan komt het woord droombaan in beeld. Hoe zou het zijn om betaald worden om te kunnen doen wat we leuk vinden. 
  • Het werk van een chirurg is gekoppeld aan onderzoek, technische ontwikkelingen, nauwkeurig werken, strakke protocollen.
  • Een verpleegkundige vindt het leuk om voor mensen te zorgen en houdt van samen werken in een team.
  • En als brandweerman heb je te maken met spanning, hectiek, mensen redden en op je collega’s kunnen bouwen.
  • Een boekhouder houdt van details en dat de cijfers kloppen.

Oefening A Dagdromen

Over welk soort activiteiten droom je? Over wat voor soort carrière fantaseer je? Pak een leeg vel of een lege bladzij uit jouw loopbaanmap en schrijf de antwoorden op de volgende vragen op. Er is geen fout of goed. Alles wat er in je opkomt en opschrijft is informatie.

  1. Waar droomde je van toen je nog een kind was en wat wilde je doen later als je groot was. Waar fantaseerde je over? Welke toekomstdromen vertelde je jezelf? Wat voelde je daarbij? Schrijf dat gevoel op.

  2. Welke dromen heb je tegenwoordig? Wat stel je jezelf voor? Wat zou je graag willen doen? Waar droom je van als je niet meer zou hoeven werken? Schrijf deze dromen ook op.

  3. Vergelijk je carrièredromen van vroeger en nu. Wat zijn de belangrijkste kwaliteiten die ten grondslag liggen aan je fantasieën, die je dromen zo aantrekkelijk maken? Welke voldoening geven de dromen van vroeger en nu je? Met andere woorden: wat hebben ze gemeen? Schrijf het op. Wat is de meest aantrekkelijke kwaliteit?

  4. Welk van de kwaliteiten zou je graag inzetten in je toekomstige werk als dat zou kunnen? Markeer de belangrijkste met een kleur in je map. Of in een mooi lettertype of style, die bij jou past.

  5. Ben je bereid te geloven dat deze elementen ononderhandelbare elementen zijn van je toekomstige baan? Dit is de volgende stap.
    Wat zijn de elementen die ononderhandelbaar zijn voor jou? En welke zijn wenselijk, maar geen must? Verdeel de elementen over de 2 kolommen.

    Wat is ononderhandelbaar?

    Wat is wenselijk?

    1

    1

    2

    2

    3

    3

    4

    4

    5

    5



    Oefening B Wat houdt je tegen?

  6. Als je jezelf niet kunt beloven dat deze elementen deel zullen gaan uitmaken van je toekomstige werk, hoe komt dat dan? Schrijf alle redenen in je map op, waarom dat onmogelijk of te moeilijk is. Bedenk: er zijn geen goede of foute redeneren. Elke reden heeft zijn eigen voordeel.

  7. Wat wil je absoluut terugzien in jouw toekomstige werk? En waarom? Een reden kan zijn: nieuwe dingen willen leren, met mensen omgaan, gezelligheid, ergens bij willen horen, iets nalaten.

Wat is jouw belangrijkste reden?

Deel hieronder wat voor voor jou belangrijk is. Sharing is caring.

Maak jij puree van solliciteren?

smoothie-3193660__340Maak jij wel eens een heerlijke smoothie? Van alles een beetje door elkaar, flink mixen en wat er overblijft? Puree.

Maak jij puree van solliciteren?

Ik vraag flink door als sollicitanten bezig zijn met sollicitatie-activiteiten. Het blijkt dat ze van alles doen, van alles een beetje door elkaar, flink mixen en wat er overblijft? Puree. Sollicitatie puree die onvoldoende uitnodigingen oplevert ten opzichte van de tijd die ze er in steken. 

Dit artikel beschrijft de missing link die voor resultaat kan zorgen.   

Als je gaat solliciteren moet je weten wat je wilt en daar een goed verhaal over kunnen vertellen. Vervolgens moet je ook nog over de nodige vaardigheden en diplomatie beschikken om precies dat voor elkaar te krijgen wat je wilt.

Het heeft te maken met vertrouwen en keuzes maken. Daar is moed voor nodig. Je verlangen serieus nemen, je geïnspireerd voelen en weten waar je warm voor loopt. Je kwetsbaar durven opstellen en ondertussen ook uitkomen voor je kwaliteiten en verlangens. 

Zelf sturing geven aan je loopbaan is moed voor nodig

Bepaal je je eigen loopbaanroute en met deze vijf tips heb je voor je het weet het stuur in handen. 

  1. Neem verantwoordelijkheid voor je loopbaan. Stel het probleem vast en de oplossing. Daartussen ligt altijd een keuze. Je bent zelf eigenaar van de volgende stap in je leven. Je bent vrij om te kiezen. Maak je niet afhankelijk van wat anderen willen maar kies zelf. Ben je eerder passief of actief? Geef je aandacht aan dingen waar je invloed op hebt? Of geneigd stil te staan bij zaken waar je wel betrokken bij bent maar weinig invloed op hebt? Waar kies je voor?

  2. Durf te dromen. Zonder dromen kunnen je keuzes alle kanten opgaan. Dan kan het zo maar gebeuren dat je van de ene in de andere baan rolt. Maar of die baan je vervullen zal? Neem je verbeelding serieus!

  3. Ontwikkel zelfkennis. Onderzoek je kwaliteiten en je drijfveren. Waarom wil je iets? Wie of wat stuurt je aan? Wat zoek je (onbewust) in werk? Verkrijg inzicht waardoor je getriggerd wordt bij het maken van keuzes.

  4. Wees proactief. Rust en stabiliteit komen weinig voor op de hedendaagse arbeidsmarkt. Omdat bedrijfsprocessen sneller veranderen wordt werk steeds vaker anders verdeeld en georganiseerd. Sta open voor signalen die op verandering wijzen en neem initiatief. Zet een stap en praat er eens over.

  5. Houd rekening met basiswaarden. Ieder mens wil graag ergens bijhoren en erkenning krijgen. Je wilt je competent voelen en succes hebben. Je zoekt een uitdaging omdat je ergens goed in wilt zijn. Dan geeft een gevoel van trots en zelfvertrouwen. Je wilt autonomie ervaren en zelf kunnen bepalen welk werk je doet.

Werkplezier geeft energie

Kortom: neem je verlangens en dromen serieus: dat heeft effect op je energie, je passie en werkplezier. Het stelt je in staat signalen te herkennen en initiatieven te nemen, zodat je kansen ziet en kunt benutten. Je maakt keuzes om gerichte aandacht te geven aan dat wat je belangrijk vindt. Alles wat je aandacht geeft, groeit.

Je reactie is welkom

PS: Solliciteren heeft alleen maximaal effect als je weet wat je wilt en dit ingebed is in een systeem van sollicitatiestrategieën. Leer wat jouw stappen zijn om met minder moeite sneller de baan te vinden die je wilt tijdens het slim systematisch en strategisch solliciteren programma ‘om elke baan te vinden die je wilt’. Vraag informatie aan.

©2018 Marjanne de Boer

APK voor je loopbaan

auto legs-434918__340

Waarschijnlijk ga je regelmatig naar de tandarts. Zeker weten breng je je auto eens per jaar naar de garage voor de APK. Normaal toch?

Eigenlijk vreemd dat we nauwelijks tijd nemen voor een regelmatige pas op de plaats, een jaarlijkse APK als het op werk aankomt. Werk waarmee we ons identificeren, werk waar we blij van worden, als het goed is;-)

Doe jij regelmatig een APK voor je loopbaan?

Als je in loondienst werkt nodigt je leidinggevende manager je waarschijnlijk met regelmaat uit voor een functioneringsgesprek of ontwikkelingsgesprek. Voelt dit als een echte uitnodiging? Of meer als een verplicht nummer?

Als loopbaanadviseur maak ik zelden mee dat mensen deze gesprekken gebruiken om vanuit zichzelf serieus stil te staan bij hoe hun loopbaan erbij staat of hoe ze verder willen. De meeste mensen staan er niet zo bij stil dat een functioneringsgesprek of ontwikkelingsgesprek ruimte biedt om over hun ambities te praten of te vertellen hoe ze in het werk staan, zeker als dat geen positief gevoel is. Bang dat ze afgerekend worden op hun openheid. 

Waarom zou je niet regelmatig een APK doen met jezelf?

Inwerken in een nieuwe baan kost zo’n drie tot twaalf maanden afhankelijk van de complexiteit. Na zo’n anderhalf jaar voelen mensen dat de nieuwe functie en/of nieuwe taken echt goed passen als een jas. Dan begint het weer te kriebelen, die behoefte aan een nieuwe uitdaging. Ideaal dus elke anderhalf jaar een APK voor je loopbaan te doen. Kijken of je toe bent aan een nieuwe uitdaging of voor verandering?

Ontwikkeling is belangrijk

Cliënten die bij mij een loopbaantraject hebben gedaan, komen regelmatig terug voor een check-up, een APK voor hun loopbaan. Een keer per jaar of een keer per twee jaar eens serieus stil staan bij waar je staat. Waar heb je behoefte aan, waar ben je op uit gekeken? Wat wil je ontwikkelen?

In mijn eigen loopbaan voel ik dat het tijd is voor bijsturing als ik ’s morgens niet meer fris en fluitend naar mijn werkkamer vertrek. Als ik zin krijg in een training, in sparren met iemand, collegae op zoek. Op zoek naar iets nieuws. Echte groei vindt plaats buiten je comfort zone. Ik voel dat ik me ontwikkel wanneer ik nieuwe dingen doe, of de dingen anders ga doen, en tegelijkertijd ervaar dat ik daarvoor angsten of twijfels moet overwinnen. 

APK voor je loopbaan

Wanneer je je zelf en je kwaliteiten en verlangens en ambities serieus neemt, dan spreek je met jezelf dus iedere achttien maanden een loopbaan APK af. Je hoeft niet te wachten tot je leidinggevende je uitnodigt. In sommige bedrijven is de frequentie van deze gesprekken zo wie zo laag. 

Stilstaan bij je capaciteiten en ambities is goed om ook te ontdekken wat je marktwaarde is op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt van nu vraagt steeds vaker om flexibiliteit van werknemers. Je zal vaker te maken krijgen met van baan wisselen. En wordt het steeds belangrijker om werk te creëren waarin jij je op je best voelt, werk dat bij je past. Van werk veranderen kan heel goed bij dezelfde werkgever zijn. Als jij je ambitie maar helder hebt.

Neem tijd voor zelfreflectie evalueren en ontwikkelen

Neem de tijd voor het evalueren van je loopbaan en wat jij wilt ontwikkelen en gaan doen. Neem tijd om de volgende vragen te beantwoorden:

  • Ga ik nog met plezier naar mijn werk?
  • Wat vind ik leuk aan mijn werk?
  • Waar ben ik op uit gekeken? 
  • Als ik zo door ga, wat brengt me dat?
  • Is dat ook waar ik uit wil komen?
  • Waar wil ik naar toe groeien? Wat wil ik leren en gaan doen?
  • Benut ik mijn talenten nog optimaal?
  • Wat heb ik nodig om te groeien?
  • Hoe kan ik nog beter worden in wat ik goed kan?
  • Welke andere vaardigheden kan ik ontwikkelen om mijn talenten nog beter in te zetten?

Handige (gratis) links om je in dit proces te helpen zijn de 7 stappen naar mijn droombaan en de kwaliteitentest en zelfmanagement test waarin je opdrachten worden aangereikt om je huidige functie te evalueren.

Doelen stellen is gezond

Doelen zorgen voor focus

vrouw laptop 2

Wanneer je je doelen helder hebt, gebeurt er iets moois. Toevallig raak je met iemand in gesprek, toevallig lees je een artikel op LinkedIn of Facebook. 

Bijvoorbeeld je wilt solliciteren en je moet aan de slag met je CV en ‘opeens’ raak je in gesprek met iemand die dat al heeft gedaan, die tips voor je heeft of een workshop heeft gedaan over hoe maak je een opvallend cv en daar aan gehad heeft… 

Toeval? Nee toch niet. Omdat je doel duidelijk is werkt je brein onbewust mee. En vallen je dingen op. Waar je je voordeel mee kan doen. 

Doelen inspireren

Het opschrijven waarom het doel belangrijk voor je is, werkt inspirerend en dan komt je motivatie van binnenuit. Je krijgt een innerlijke drive om je doel te halen. Het voelt prettig als je richting je doel gaat. Dat komt omdat je endorfine aanmaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je beter voelt. Doen stellen is gezond.

Doelen stellen is gezond

Wanneer je hebt besloten om meer te bewegen, omdat je je fitter wilt voelen, mee wilt doen aan een sponsorloop voor een goed doel, zal je makkelijker ’s avonds een rondje lopen, fietsen of naar de sportschool te gaan in plaats van dat je voor de buis gaat hangen. of als je nu echt op zoek gaat naar een andere baan of meer inkomen. Je gaat meer tijd besteden aan dingen die je helpen om je doel te bereiken. En interessant is dat, het grotere voordeel is dat je je gelukkiger en tevreden voelt en minder stress ervaart. 

Doel delen met anderen

Deel je doel met anderen. Je raakt namelijk extra gemotiveerd om je doel te gaan halen. Delen maakt het ‘echt’. Je hebt het hardop gezegd. En je kan reacties verwachten: “Hoe staat het ermee? Lukt het? Kan ik je helpen?” Nog mooier en makkelijker is het om iemand te vinden die hetzelfde doel als jij hebt. Een oproep onder vrienden of op social media levert altijd iets op. Samen plannen maken hoe je het doel gaat bereiken ook nog eens veel gezelliger. En je hebt een stok achter de deur. 

Uitdaging aangaan

Jezelf ergens voor inschrijven kan ook goed helpen om echt te werken aan je doel. Ben je bijvoorbeeld van plan om meer te gaan fietsen? Wil je echt die andere werkgever vinden? Schrijf je dan in voor een fietstocht met een aantal kilometers dat uitdagend voor je is. Of ga eens vrijblijvend in gesprek met een loopbaancoach hoe je het beste die leuke baan kan vinden.  

Hoe stel je een doel op?

De kans dat je het doel haalt wordt groter als je doel goed is verwoord. Hoe dat je dat? Zes tips

  1. Formuleer je doel positief. Dus niet :”Ik ben mijn baan zat” maar wat wil je er voor in de plaats? Je kan denken aan: ”Ik wil ander werk waar ik elke dag met plezier heen ga.”

  2. Zorg er voor dat het doel geheel onder jouw controle is en het halen van je doel alleen afhankelijk is van jou. Dus niet: ”Ik wil dat mijn werkgever luistert en goed is voor zijn personeel.” Maar: “Wat kan ik doen om er voor te zorgen dat mijn nieuwe werkgever luistert en goed is voor zijn personeel?”

  3. Maak je doel concreet:
    • Wanneer wil je je doel bereiken? Volgende maand, binnen zes maanden?
    • Wat heb jij te leren om je doel te halen? 
    • Wie kan je helpen om je doel te bereiken?

  4. Visualiseer het eindresultaat. Hoe beter je visueel maakt wat je doel is – in een tekstdocument of moodboard – hoe meer kans dat je doel werkelijkheid wordt. Zo geef je je brein ‘instructie’ om precies te doen wat nodig is om het doel te bereiken. Dus schrijf heel precies een dag op uit je toekomstige werk en schrijf op wat je zou zien, horen en voelen in je nieuwe baan. Maak het zo aantrekkelijk mogelijk. 

  5. Wees flexibel op weg naar je doel. Blijf kritisch kijken naar de resultaten die je krijgt door je acties. Stel zo nodig je acties of doel bij. Stel: je wilt een nieuwe baan met meer uitdaging en wel graag je leuke collega’s houden, dan zou een doel kunnen zijn om een andere functie te krijgen in het bedrijf waar je nu al werkt door hier werk van te maken. 

  6. Wat ga je binnen 24 uur doen? Zet gewoon een eerste kleine stap om het halen van je doel letterlijk in beweging te zetten. En daarna snel de tweede stap om in actie te blijven. Door het aanhouden van bovenstaande tips is het bijna onmogelijk om je doel niet te halen. Dus “go for it”

Hekel aan goede voornemens

Heb jij goede voornemens gemaakt?

Begin van dit jaar schreef ik…. 5 geheimen voor een geweldig 2018. Met daarin 5 redenen waarom het niet lukt.

hekel aan goede voornemens

Binnen een paar weken bleek ik niet de enige te zijn die had geschreven over een geweldig 2018. Het ene na het andere mailtje dat in mijn mailbox terechtkwam ging over goede voornemens. Op een gegeven moment hing het me de keel uit. Kreeg een hekel aan goede voornemens. Herken je dat?

Toch triggerden die mails me wel. Ik moest toegeven dat een aantal goede voornemens al gesneuveld waren.

5 redenen waarom goede voornemens mislukken

  1. gebrek aan helderheid en focus. Wanneer je er niet dagelijks mee bezig bent, verlies je focus. Elke dag 1 uur er mee bezig werkt beter dan 1 dag per week een hele dag.
  2. bang voor verandering. Als je bang bent voor verandering houd je jezelf tegen. Je angst is dan groter dan wat het je gaat opbrengen. Schrijf op wat je winst zal zijn. Maak het specifiek.
  3. bang wat anderen van je denken. Wees jezelf. Jij weet dat dit belangrijk voor je is. Lees ook het verhaal over de ezel.
  4. gebrek aan energie. Bij gebrek aan energie zit er maar 1 ding op. Voornemen 2 en 3 zullen je snel energie geven.
  5. geen begeleiding van een coach of mentor. Je coach is een vriend. Je mentor is iemand die het resultaat wat jij behaalt al zelf heeft bereikt. Ben je coachable?

Alles begint met een beslissing. Stap 1 is dat je beslist dat 2018 je beste jaar ooit wordt. Het maakt hierbij niet uit wat je huidige situatie is. Je hebt namelijk de MACHT om dingen te veranderen.  

%d bloggers liken dit: