Daarom kom je geen stap verder

http://loopbaancoachingwerkt.nl/daarom-kom-je-geen-stap-verder/Ja-maar is dodelijk. Daarom kom je geen stap verder. 

Ik hoor het regelmatig. Bijvoorbeeld wanneer iemand op zoek wil naar een andere baan en zegt: ‘Ja maar… ik heb nu een vast contract’. ‘Ja, maar … er zijn geen vacatures…..’ ‘Ja maar … ik ben te duur…’ Of wanneer je goede ideeën lanceert en je hoort ‘dat hebben we al eens geprobeerd’.  
 
‘Ja maar’ is een beleefde manier om nee te zeggen. Tegen voorstellen die anderen doen en je eigen ideeën. ‘Ja maar’ is meestal niet erg helpend, soms zelfs desastreus, omdat mensen niet in actie komen. Ze blijven doen wat ze altijd al deden en het resultaat blijft hetzelfde. Daarom kom je geen stap verder. 

Kijk eens naar deze voorbeelden: 

 • Ja maar, ik heb nu zekerheid
 • Ja maar, parttime banen die zijn er bijna niet
 • Ja maar, ik ben te oud
 • Ja maar, mijn CV is niet logisch, ik ben achteraf bekeken te vaak van baan gewisseld

 Daarom kom je geen stap verder

Ons brein is geprogrammeerd om te reageren met ‘ja maar’ op nieuwe ideeën. Ons brein is altijd op zoek om informatie in een bekend laatje op te slaan, denkt in bekende patronen en houdt van comfort. Wat bekend is, voelt voor veel mensen ook veilig. Dat kan een schijnveiligheid zijn. Want omstandigheden veranderen en dan ga je reageren. Om de regie in handen te houden, speel je liever pro-actief hier op in en zet je de omstandigheden naar je hand.
 
‘Jamaar’ kan handig zijn als je onbekende ideeën kritisch gaat onderzoeken. Zo kun je problemen voorkomen. Maar lastig is het als je nog niks hebt onderzocht en de ‘ja maren’ houden je uit de actie. Al die ‘ja maars’ geven je het gevoel dat elk idee om op zoek te gaan naar ander werk tot uitstel lijdt en uitstel leidt vaak tot afstel: je blijft zitten waar je zit. En dat is precies hoe ‘ja maar’ werkt: ‘ja maar’ is denken in termen van belemmeringen; overtuigingen werken als een kurk op de fles, je ziet beren op de weg waar die er niet zijn.  
 
Hoe zinvol je argumenten ook kunnen zijn, je komt er niet echt van in beweging. En als je deed wat je altijd deed, houd je het zelfde resultaat … en dat ken je immers al. Door ‘ja maar’ te zeggen wanneer je feedback krijgt, zeg je eigenlijk: nee, dat werkt niet voor mij, dat vind ik geen goed idee. Daarom kom je geen stap verder. 

Je komt een stap verder met Ja-En

De insteek waarmee je verder komt, is de ja-en insteek. Met ja-en bevestig je wat er is, je accepteert de situatie. Door het woord ‘en’ komt er ruimte voor nieuwe mogelijkheden, nieuwe gedachten, nieuwe ideeën. Je begint meteen te denken in termen  van wat wél kan! Je ziet én de beren én de weg. Het resultaat? Je creëert zelf nieuwe mogelijkheden.
 
Door de situatie die er is te accepteren ontstaat er energie. Het glas is half vol http://loopbaancoachingwerkt.nl/daarom-kom-je-geen-stap-verder/in plaats van half leeg. De situatie is hetzelfde. Het verschil is de bril waarmee je kijkt. Laat deze voorbeelden eens op je inwerken:

 • Ja, ik heb nu een vaste baan én ik zou het geweldig vinden een baan te hebben waar ik meer uitgedaagd wordt.
 • Ja, het klopt dat ik weinig parttime banen zie, én wie kan ik om hulp vragen bij het vinden van ander werk?
 • Ja, ik ben … jaar én ik heb specifieke ervaring die waarde vol is voor een andere werkgever.
 • Ja, mijn CV laat verschillende banen zien én ik heb daarmee brede werkervaring opgedaan.

Met ‘ja en’ en deze concrete vragen kom je een stap verder

 • Hoe profileer en presenteer je je bij een nieuwe werkgever?
 • Wat houdt het nieuwe solliciteren in?
 • Wat kan ik met social media doen?
 • Wie kan me helpen?

 Wanneer je over deze vragen nadenkt, ontdek je nieuwe mogelijkheden die je een stap verder helpen.
‘Ja en’ zeggen sluit aan bij mijn eigen overtuiging: wanneer je iets wilt, dan is er veel mogelijk. De ‘ja en formule’ helpt je daarbij. En geeft energie.

Samen onderzoeken wat jou in de weg staat? Welke overtuigingen een rol spelen? Maak een afspraak voor een gratis vitaliteitsgesprek.

Reacties

 1. Danielle Pels zegt:

  Hoi Marjanne,

  Ik ben in Gouda ook naar deze voorstelling geweest! Ook genoten!

  Groet,

  Danielle

  • Marjanne zegt:

   Hoi Danielle, we hadden nog dagen napret als we iemand ‘ja maar’ hoorden zeggen. Ook om mij werd er gelachen;-) Echt een aanrader, de voorstelling van Berthold Gunster. Hilarisch, komisch en leerzaam tegelijk.

Reageren op dit bericht?

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *