fbpx

Hoe werkt Netwerken nou echt

http://loopbaancoachingwerkt.nl/hoe-werkt-netwerken-nou-echt/De reden waarom mensen van werk veranderen is voor iedereen verschillend: de een is op zoek naar een nieuwe uitdaging, de ander omdat ie meer wil verdienen.

Een derde kan niet meer met zijn leidinggevende overweg en de volgende dreigt werkloos te worden door reorganisatie. Voor ieder mens geldt dat je een leuke baan wilt, eentje waar je energie van krijgt! 

Goed en slecht nieuws

Eerst het slechte nieuws. Wist je dat maar…. 30% van de beschikbare banen op internet staat, op vacaturesites, kranten en tijdschriften. En dat die vacatures vaak al 3 tot 6 maanden oud zijn. Heeft solliciteren dan wel zin? Sollicitatiebrieven schrijven lijkt nutteloos als je met tientallen, soms wel met honderden tegelijk solliciteert. Wil je serieus werk maken van werk vinden? Pak het dan anders aan!

Het goede nieuws is dat 70% van het werk wordt gevonden via via. Via vrienden en bekenden, door te netwerken en open sollicitaties. De huidige arbeidsmarkt is complex om nieuw werk te vinden. Het maakt niet uit of je een baan in loondienst zoekt of klanten voor je bedrijf wilt vinden. De beste manier om leuk werk te vinden is via je netwerk.

Netwerken is dé nummer 1 manier om je te oriënteren op een andere baan en die ook te vinden. Mijn advies is: zoek vooral werk dat bij je past. Neem geen genoegen met zo maar een baan. Tenzij je echt inkomen nodig hebt, neem dan wat je pakken kan en zoek verder naar een baan die beter bij je past. 

Hoe werkt netwerken nou echt

http://loopbaancoachingwerkt.nl/hoe-werkt-netwerken-nou-echt/“Hoe werkt netwerken nou echt?” vragen mensen mij. Want zij hebben de ervaring dat niks uitkomt. Als ik luister en doorvraag krijg ik een beeld hoe men te werk gaat.

Wat opvalt, is  dat mensen wel contacten leggen maar er geen vervolg aan kunnen geven. En dat is een van de technieken die je verder helpen.  Dan gaan we aan de slag om een strategie te bepalen die wel werkt!

Een voorbeeld uit de praktijk

Toen ik Agnes leerde kennen, zocht zij een baan; ze was mede door ziekte al een aantal jaar zonder werk. Ze had in het verleden van alles gedaan, bereid om aan te pakken. De banen waarin ze gewerkt had, was ze op de één of andere manier ingerold, maar gaven haar nooit het gevoel: yes, dit is het.

Omdat het haar in haar eentje niet lukte, koos ze voor een loopbaantraject. Samen sparren, samen koers bepalen, dat scheelt enorm veel zoektijd. Daarna kon ze gericht zoeken naar werk met een WOW factor. Werk waar ze blij van werd. 

In het begin was het nog onduidelijk in welke functie ze terecht zou komen met haar kwaliteiten. De beste manier om dat scherp te krijgen, is oriënterende gesprekken te voeren. Samen stippelden we de netwerkstrategie uit en bereiden we de gesprekken voor. 

In een oriënterend gesprek stel je 6 basisvragen

  1. Hoe bent u ertoe gekomen in deze functie te gaan werken?
  2. Wat vindt u het leukst aan uw werk?
  3. Wat bevalt u het minst?
  4. Welke ontwikkelingen verwacht u de komende twee, drie jaar in deze sector?
  5. Wat voor soort mensen zijn nodig om op deze ontwikkelingen in te spelen?
  6. Welke twee of drie personen die u persoonlijk kent, kunt u me aanbevelen om ook mee in gesprek te gaan?

Doen doen doen

Ze oefende in het doen, had leuke gesprekken en kwam steeds dichter bij haar doel. Tot zij in gesprek kwam, en ze gevraagd werd te solliciteren naar de vacature van groepsleider in een medisch kinderdagverblijf voor kinderen met een handicap. Een functie die bij Agnes paste. Ze solliciteerde en kreeg de baan!

Ben je benieuwd of netwerken ook voor jou een effectieve manier is om sneller werk of meer klanten te vinden? Maak dan een vrijblijvende afspraak. Mail me of bel 06- 247 45 206. Ik help je graag!

Het volgende artikel gaat over hoe jij jezelf kunt aanprijzen 😉 de elevator pitch. 

Reageren op dit bericht?

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

%d bloggers liken dit: