fbpx

Meer zelfvertrouwen 7 tips

Meer zelfvertrouwen – 7 tips

Jezelf vergelijken met anderen. Iedereen vergelijkt zich zelf wel eens met anderen. Is dat slim? Positief of negatief?

In dit artikel: Hoe krijg je meer zelfvertrouwen – 7 tips.
 
Vergelijken is prima, maar let wel op valkuilen. Waar het meestal mis gaat is dat je zelf in het NU vergelijkt. Je wilt NU kunnen wat de ander kan. Je vergeet dat dat de ander misschien wel 7 jaar bloed, zweet en tranen heeft gekost om dat te leren.

Welke gewoontes zorgen voor meer zelfvertrouwen? 

 1. Jezelf vergelijken in heden, toekomst en verleden
  Jezelf vergelijken met een ander die iets kan wat jij ook graag wilt kunnen is prima. Bijvoorbeeld iemand die goed kan sporten, een presentatie of training geven. Waar het meestal mis gaat is dat je zelf in het NU vergelijkt. Je wilt NU kunnen wat de ander kan. Je vergeet dat dat de ander misschien wel 7 jaar bloed, zweet en tranen heeft gekost om dat te leren.

  Vergelijken is prima!

  Vergelijk je zelf gerust met de ander EN stel je zelf voor dat jij over 7 jaar of eerder;-) ook heel goed presteert als het om die sportprestatie, die presentatie geven gaat of dat je vaardig bent geworden en succesvol trainingen geeft.

  Vergelijk jezelf met een jaar geleden. Dat is ook prima. Je kunt dan zien of je stappen vooruit hebt gezet op weg naar je doel. Je zelf zo maar vergelijken met een ander, nergens voor nodig. ieder is uniek.

  Michael Jordan, de beste basketballer aller-tijden, heeft vaak gezegd dat hij zo veel trainde om zichzelf te kunnen verslaan. Om zelf beter te worden. Een prachtige benadering. Vergelijk jezelf dus met jezelf en ontdek de mogelijkheden om te groeien. Die zijn er volop!

 2. Wees vriendelijk
  Wanneer je vriendelijk bent voor anderen, en glimlacht maak je serotonine aan. Daar word je blij van! Het geeft je zelfvertrouwen. Vaak krijg je vriendelijkheid terug. Iemand vriendelijk bejegenen werkt dus voor jullie allebei.

 3. Als je een fout maakt, wees lief & mild voor jezelf
  Wanneer je beste vriend of vriendin een fout maakt, wat zou je tegen hem of haar zeggen?Of omgekeerd, wat zou je beste vriend of vriendin tegen jou zeggen als je een fout maakt?
  Fouten maken is overigens geweldig, het betekent dat je iets nieuws aan het leren bent. heb je het zo wel eens bekeken?

 4. Laat de perfectionist in jezelf vrij
  Door angst en onzekerheid dat iets niet perfect zal verlopen, kom je pas laat in actie. De angst dat iets niet perfect zal gaan, maakt dat je aarzelt. Tip: kijk minder ver vooruit. Focus op het doen. Volg je hart, het weet de weg.

 5. Vier je successen
  Waardeer jezelf met elke kleine stap. iedere stap is een (klein) succes. Sat stil bij de dingen die goed zijn gegaan door jouw inspanningen. Wees dankbaar.

  Door je successen te vieren, raak je steeds meer overtuigd van je eigen kwaliteiten, je eigen bijdrage en je eigen groei. Dat helpt je verder.

 6. Zeg de juiste dingen tegen jezelf
  Praat positief tegen jezelf. “Het gaat me niet lukken.” Of “Deze uitdaging pak ik aan en breng ik tot een goed einde.” zijn allebei waar. Wat geloof jij en zeg je tegen jezelf?

 7. 5 redenen waarom je zelfvertrouwen zo belangrijk is:

  1) Je ziet minder beren op de weg.
  2) Je bent niet meer afhankelijk van de waardering van anderen.
  3) Positieve selftalk motiveert je om door te gaan ook als het lastig is.
  4) Mensen gaan graag om met mensen die vol zelfvertrouwen zijn. Er gaat iets sterks van je uit.
  5) Je gelooft in jezelf en dit heeft invloed op je omgeving!

Hoe meer vertrouwen in jezelf, hoe meer mensen jou zaken (toe)vertrouwen. Daar groei je van.

Reageren op dit bericht?

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

%d bloggers liken dit: