Voor je zelf beginnen?
Vaak vragen mensen mij hoe ik in 2003 voor mezelf ben begonnen. Het antwoord is simpel: Ik begon gewoon: zonder visitekaartjes en website.
Ik wist wat ik wilde: mensen individueel begeleiden naar werk waar hun ogen van gaan stralen.
En daarnaast begeleiden van zorgmanagers en trainen van zorgprofessionals om zorgafhankelijke mensen de regie over hun eigen leven te laten voeren. Ik werd daar blij van! Ik had van mijn passie mijn werk gemaakt.
Website een must
Ben je tegenwoordig ondernemer of ZZP’er, dan kan je niet (meer) zonder website. In 2005 zei een collega-ondernemer tegen mij dat een website een must is. Ik geloofde er niet zo in. het duurde nog tot 2008 voor ik mijn eerste website kreeg. Inmiddels heb ik mijn tweede website gelanceerd. Ik zal je later vertellen waarom.
Ook als je op zoek bent naar werk in loondienst kan een website een interessante tool zijn om je te onderscheiden op de arbeidsmarkt. Zo werd iemand die ik ken vanuit uit mijn netwerk benaderd voor een baan omdat zij op haar eigen site regelmatig artikelen plaatste over haar vakgebied.
Mijn eerste website moest vooral mooi zijn. Mijn bevriende collega-ondernemer praatte over bezoekersaantallen per maand, per week, per dag. Zij zag haar website terecht als een tool die klanten moest trekken. Mij interesseerde dat niet zo. Mijn klanten kwamen via via en door te netwerken. Daar geloofde ik in.
Klanten trekken met je site
Nog steeds is mond-tot-mond reclame de beste reclame die je kunt bedenken. Tevreden klanten praten over jou, je diensten en wat ze eraan gehad hebben. Ik geloof dat wanneer je goed werk levert, de klanten dan vanzelf komen. Maar op een gegeven moment realiseerde ik me dat er nooit nieuwe klanten via mijn website kwamen. Waarom lukte mijn collega-ondernemer dat wel? Dat triggerde me om toch eens meer te verdiepen in marketing en online marketing.
De wereld is veranderd, mensen kijken eerst op het internet wanneer ze iets willen vinden. Ik zelf ook. Inmiddels heb ik sinds 2008 veel geleerd over online marketing en pas ik het toe om klanten zodat klanten mij kunnen vinden. Hoewel mond-tot-mond reclame de sterkste reclame is, kun je online meer en sneller mensen bereiken en zij kunnen ook online over je praten. Denk aan LinkedIn, Facebook, Twitter.
Vraag aanbevelingen
Vraag aanbevelingen via je LinkedIn profiel, op Facebook, Twitter, in je nieuwsbrief. Vraag ook referenties, ook wel testimonials genoemd, aan je klanten en zet ze op je website. Mensen geloven namelijk eerder mensen die in een vergelijkbare situatie zitten, dan wanneer je zelf je dienst aanprijst. Bijvoorbeeld mensen met een fysiek probleem en die een goede osteopaat willen inschakelen. Of wanneer ze een coach zoeken omdat ze ander werk willen, maar niet weten wat of waar te beginnen.
Moet een website mooi zijn?
Een website hoeft niet mooi te zijn. Hoewel je dat zelf wel belangrijk kan vinden. Smaken verschillen en wat mensen mooi vinden is subjectief.
Veel belangrijker is het dat je website duidelijk laat zien en verwoordt waar jouw dienstverlening over gaat; zodat mensen direct snappen waarvoor zij of hun bekenden bij je terecht kunnen.
Belangrijk is dus dat mensen snel de goede informatie op je site kunnen vinden. Ook Google, mijn vriend vindt dat heel belangrijk, dat is zijn ‘ding’ als zoekmachine: vraag en antwoord bij elkaar brengen. Daar geeft ie zelfs punten voor.
Verplaats je in je doelgroep, de bezoekers van je site. Welke problemen hebben zij? Wat zoeken zij? Waar willen zij een antwoord op? Zij willen zich herkennen in de problemen die geschetst worden. Ze willen snel informatie over een oplossing.
Duidelijkheid voor alles
Wanneer je bezoeker voor het eerst op je website terecht komt, wil hij/zij snel weten:
- Waar gaat het over?
- Is het voor mij bedoeld?
- Heb ik hier iets aan?
- Wat moet ik nu doen?
Mooi of lelijk doet er niet toe. Hoewel, lelijke websites trekken vaak wel meer aandacht :-). In een paar seconden, beslist je bezoeker: vind ik hier wat ik zoek? Binnen die paar seconden moet hij/zij het gevoel gekregen hebben dat er voor hem/haar iets te vinden is op die site. Is dat niet het geval? Dan is ie zo weer weg. Naar een ander 🙁
Een website is geslaagd als je bezoeker dit vindt:
- Duidelijke inhoud – ik snap meteen waar het hier over gaat
- Vindbaar en overzichtelijk – ik kan de inhoud makkelijk vinden
- Focus – hoofd- en bijzaken zijn duidelijk onderscheiden
- Navigatie – ik word als vanzelf geleid naar de belangrijkste pagina’s
- Actiegericht – is helder wat ik moet doen? Bijvoorbeeld doorklikken naar een volgende pagina of een afspraak maken?
In een volgend artikel waarom je nooit welkom zegt.
Meer weten hoe je als ZZP’er klanten trekt met je website? Mail naar contact@loopbaancoachingwerkt.nl voor meer informatie. Of bel 06 247 45 206
Reageren op dit bericht?