fbpx

Netwerken Voorbereiding is het halve werk – 2

eerste stapVaak hoor ik zeggen: “Ik zoek een nieuwe uitdaging.” Natuurlijk begrijp ik dat hij/zij op zoek wil naar een nieuwe uitdaging, maar ik zie geen vacatures voorbijkomen met zo’n functiebenaming.

Nee, men vraagt iemand die specifieke vaardigheden en kwaliteiten heeft om werk te doen in een organisatie of bedrijf. Omdat men een probleem heeft als dat werk blijft liggen.  Uit de omschrijving van de vacature kun je een eerste indruk krijgen of jij datgene in huis hebt dat een oplossing biedt voor hun probleem.

Netwerken voorbereiding is het halve werk

Begin klein en zet een eerste stap. De eerste stap is weten wat je wilt vinden. Als je niet weet wat je wilt, lijkt het op het zoeken naar een speld in een hooiberg. Bepaal voor je gaat netwerken eerst wat je precies zoekt: Welke baan wil je het liefst, in welke branche, en waarom ben je daar zo geschikt voor?

Voorbereiding is het halve werk. Ontdekken wat je precies zoekt , daar gaat wel een paar weken overheen.  Weken waarin je je talenten analyseert en opschrijft wat voor jou de ideale baan is. Om daar een beeld van te krijgen, kun je voor jezelf beschrijven hoe jouw ideale werkdag eruit ziet. Dan schets je namelijk een beeld waar jij blij van wordt. Hou je niet zo van schrijven? Blader dan eens op je gemak door tijdschriften en scheur uit wat je aanspreekt. Foto’s, tekstkoppen en bepaalde woorden die je associeert met jouw ideale baan en je een goed gevoel geven. Want hoe duidelijker je je droombaan voor je ziet, hoe makkelijker je erover kunt vertellen…

… en dan kan het gerichte netwerken beginnen. Netwerken doen we allemaal, bewust of onbewust. Bijv. als we een goede schilder zoeken, vragen we rond in onze kennissenkring. Maar hoe haal je nu resultaat uit het netwerken om een baan te vinden? Eén ding is zeker: Hoe scherper je beeld van je droombaan is, des te makkelijker je je doel voor ’t voetlicht kan brengen. Iemand die zijn netwerk enthousiast inlicht dat hij een commercieel administratieve functie ambieert in een kleine non-profit organisatie waarin er veel contact is met Duitssprekende klanten, dat blijft hangen. Hoor je dan over een dergelijke functie zul je al snel aan hem denken.

Kijk met je doel in je hoofd naar je netwerk. Het ouderwetse adressenboekje doet goed dienst als start. Schrijf de namen van alle mensen die je kent op. Denk aan: familie, vrienden, buren, (ex)collega’s, vroegere buren, ouders van vrienden van kinderen, mensen die je kent van de sportschool, clubs, oud-klasgenoten, leveranciers, hulpverleners, of adviseurs met wie je ooit contact hebt gehad. Connecties via LinkedIn, Twitter en Facebook. Met social media kun je snel veel mensen bereiken. Wie van hen zou jou kunnen helpen die ene baan te vinden, bijvoorbeeld in de ICT? Wie van hen werkt in de branche waar jij graag wilt werken? Of wie van hen heeft connecties met mensen in de branche waar jij wilt werken?  Oja, de vader van de vriendin van je zoon werkt in de ICT !

‘t Is van belang dat je netwerk divers is! Mensen die van elkaar verschillen: sekse, achtergrond, leeftijd en beroep. Want een divers netwerk geeft meer kans. Hoe je met succes netwerkt, kun je leren.

In deel 3 (van 4) over hoe je adviezen krijgt

Reageren op dit bericht?

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

%d bloggers liken dit: