fbpx

Waardering = goed voor je loopbaan. 5 Tips

De zomer is voorbij. Ik hoop dat je genoten hebt van deze tijd van het jaar! Veel mensen gebruiken de zomer of vakantieperiode om stil te staan bij het werk dat ze doen. Vind ik nog voldoende uitdaging in mijn werk? Doe ik nog steeds waar ik goed in ben? Krijg ik er energie van? Word ik voldoende gewaardeerd om wat ik doe? Want waardering = goed voor je loopbaan. Je voelt je beter en presteert beter als je waardering krijgt. Wat nu als die waardering ontbreekt? Deze keer een artikel over waardering = goed voor je loopbaan. En 5 tips.

De meeste mensen vinden het fijn om waardering te krijgen. Ze associëren waardering met een positief gevoel. Waardering geeft je inzicht in waar je goed in bent. Weten waar je goed in bent, is goed voor je carrière. Dat werkt als een kompas, om je loopbaan zelf te sturen. Je wilt weten wat je waard bent. 

Voorbeelden van waardering op het werk zijn: je ontvangt complimenten vanwege een goed geschreven rapport, of omdat je dat tijdig aanlevert, vanwege je inspirerende ideeën of omdat je een prettige collega bent.

Binnen een werksituatie is waardering van een leidinggevende belangrijk voor veel mensen, om in een organisatie te willen blijven werken, zo blijkt uit onderzoek. Wanneer je gewaardeerd wordt, presteer je beter, voel je je beter en dat is ook goed voor de organisatie. 

Waardering kan geuit worden omdat je een taak goed verricht of omdat je als persoon diverse kwaliteiten in huis hebt waarmee jij van belang bent voor de organisatie. Zegt je leidinggevende: ik waardeer jou, dan is dat fijn om te horen. Echter daarmee weet je nog niet precies welk gedrag en kwaliteiten van jou gewaardeerd worden. Bovendien is er een onderscheid in wie je bent en wat je doet. Hij kan je als persoon waarderen maar bepaald gedrag van jou niet. En belangrijker nog: je wilt weten wat er beter/ anders moet.  
 
Bedrijven houden zich steeds vaker bezig met talentmanagement.Het gaat daarbij om meer dan alleen de taak die je doet. 1 ding is dat je goed bent in de taak. Daarnaast ben je van belang voor de organisatie wanneer je als persoon diverse kwaliteiten in huis hebt. Of hoe je je ontwikkelt. In traditionele organisaties word je gewaardeerd om de taak.
 
Bij talentmanagement wordt gekeken wie bijvoorbeeld een project het beste aankan? Welk talent heb jij en kun je jezelf daarmee dienstbaar maken aan het resultaat dat bereikt moet worden op dat moment? Wat ben je waard voor de organisatie waar je werkt?
 
In deze tijd zijn bedrijven steeds vaker op zoek naar iemand die de juiste persoon is voor de functie, en die specifieke meerwaarde heeft voor de organisatie. Door waardering te krijgen word je positief bevestigd in wat je doet of wat je waard bent voor de organisatie. Zo krijg je ruimte om het beste uit jezelf te halen.

Wees je bewust van wie je bent en wat je kan en welke meerwaarde je hebt. Bij welke bedrijven past dat als een jas? Wat dien je nog te ontwikkelen om in het bedrijf waar jij graag aan de slag wilt, aangenomen te worden?
In het loopbaankoersonderzoek van Loopbaancoaching werkt! onderzoek je welke richting het best bij je past. Aan het einde weet je wat je wilt en wat je waard bent en heb je een plan waarmee je uit de voeten kunt.

  
Wat nu als je  waardering krijgen, mist?


Je kunt dit zelf op gang brengen op verschillende manieren. Hier volgen vijf tips:

  1. Houd je leidinggevende en of collega’s informeel en spontaan op de hoogte wat je hebt gedaan en vraag hoe zij dat waarderen. Praat losjes en enthousiast over je bijdrage. Als je zelf enthousiast bent, zal dat gevoel overkomen. Je lichaamstaal vertelt meer dan woorden. Het effect zal zijn dat je jezelf beter profileert. Men zal je eerder vragen een nieuwe klus op je te nemen.

  2. Vraag persoonlijke feedback. Kies een gunstig (meestal rustig) moment, waarop je om feedback kan vragen. Dit kun je zowel aan je leidinggevende als aan je collega’s vragen. Welke kwaliteiten in jou waarderen zij? Welke tips hebben ze voor jou? Het lijkt soms lastig om te vragen, maar je zult verrast zijn over hun reacties. In formele functioneringsgesprekken kun je vragen wat je leidinggevende in jou waardeert, welke taken je goed doet. Als je eveneens vraagt wat er beter kan, wordt dat gewaardeerd.

  3. Omgekeerd is het belangrijk dat je complimenten geeft aan je leidinggevende, welk gedrag je van haar of hem waardeert. Vertel waarom dat voor jou belangrijk is en wat het effect daarvan op jou (w functioneren) is. Waarderen is tweerichtingsverkeer, want uitgesproken waardering komt pas aan als jij de ander ook  waardeert.

  4. Praat niet over wat verkeerd ging of fout maar wat kan er beter? Als je praat over wat er fout gaat, kan dat snel opgevat worden als kritiek. Bovendien is iets wat fout gegaan is verleden tijd. Je kunt je beter richten op de toekomst, hoe het beter kan. Dat wordt gewaardeerd; je bent proactief aan de slag en dat is goed voor je loopbaan. Men zal eerder aan je denken bij het verdelen van werk.

  5. Blijft waardering voor jouw inzet toch uit? Overweeg dan een andere baan te zoeken. Vraag hulp aan bekenden of neem een coach.

PS:

Om meer profijt te hebben van bovenstaande tips, is het relevant dat je haarscherp hebt wat jouw kwaliteiten zijn. Heb je die nog niet op een rijtje? Doe dan mee aan het Complete sollicitatie-programma, en geef je op.

Heb je genoeg inzicht in wat jij waard bent op de arbeidsmarkt? Wil je jouw unieke waarde beter inzetten in een andere baan, doe dan mee met het Slim Systematisch Solliciteren programma. Stuur een mail en geef je op!

 

Reageren op dit bericht?

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

%d bloggers liken dit: