fbpx

Zie een fout als kans

http://loopbaancoachingwerkt.nl/zie-een-fout-als-kans/Maak vooral veel fouten dan leer je sneller! Fouten maken mag dus en is productief.

  • Ben jij iemand die bang is om fouten op je werk te maken?
  • Heb jij toevallig net een promotie gemaakt en voel je spanning om jezelf te bewijzen?
  • Wil jij gaan solliciteren en ben je onzeker of een nieuwe baan vinden zal lukken? 

Niet zo gek, wanneer je angst voelt. Als volwassene vinden we nieuwe dingen leren oké. Maar we willen liever geen fouten maken. We worden er vaak op afgerekend. Voor kinderen speelt dat allemaal niet. Zij zijn onbevangen. Ze doen.

Een kind leert spelenderwijs

Kijk maar naar een kind dat wil leren fietsen, dat stapt op en weet niet dat het gaat vallen. En dan gebeurt het: Een geschaafde knie, een buil, schrik, huilen en weer doorgaan. We moedigen hem aan om door te gaan. Toe maar, nog een rondje. 

Niemand houdt een kind tegen, ook al weet je dat je kind zal vallen. Het hoort erbij. Ooit een kind gezien dat heeft leren lopen zonder ooit te vallen? Een kind kijkt af en kopieert het gedrag van volwassenen. Het kind doet het en leert.

Fouten maken beangstigt veel mensen

Iets nieuws leren gaat met vallen en opstaan. Dat is normaal. Maar sinds wanneer is dat leerproces anders gelabeld, dat we ineens over fouten spreken? Op een of andere manier is dat in ons systeem gekomen. Fouten maken beangstigt veel mensen. Ik ken dat gevoel ook. Als je onderzoekt waar dat gevoel vandaan komt, is het meestal het oordeel over ons zelf, wanneer we vinden dat we een ‘fout’ hebben gemaakt. De beste houding is: “Feel the Fear and Do It Anyway”.

Jaren geleden op de eerste lesdag van mijn NLP Practioner opleiding discussieerden we over de vooronderstelling: “Falen bestaat niet, er is alleen feedback”. Dat omgekeerde idee over fouten gaf rust en ruimte  in mijn hoofd. 

Zie een fout als kans

feel-the-fear-and-do-it-anywayEen leraar van een ander trainingsinstituut moedigde ons studenten aan: “Maak zoveel mogelijk fouten in zo kort mogelijke tijd’. Wat hij bedoelde te zeggen was: als je heel veel oefent, maak je vazelf fouten waar je van leert en leer je sneller nieuwe vaardigheden. Stap dus uit je comfortzone en oefen nieuwe dingen. Zie een fout als kans.

Wanneer je bang bent om fouten te maken, houd je jezelf tegen om iets nieuws te leren en vertoon je uitstelgedrag. Je wilt de nieuwe kennis wel gaan toepassen, maar pas als je niet meer bang bent. In werkelijkheid werkt het omgekeerd. Eerst DOEN, dan pas verdwijnt na verloop van tijd de angst. De enige manier om van je angst af te komen is door het te doen! Buiten je comfortzone daar ligt je succes.

Maak vooral veel fouten dan leer je sneller! 

Eén van mijn cliënten vertelt: Ik onderneem inmiddels veel acties die ik met Marjanne voorbereid om nieuw werk te vinden. Ik doe dingen die ik spannend vind. Het gevoel dat ik eraan over houd is die van een overwinnaar. Ik deed en doe het ondanks de angst. En eenmaal gedaan blijkt het makkelijker dan ik vooraf had gedacht.

Conclusie: Maak vooral veel fouten, dan leer je sneller! Fouten maken is weer leuk. Nieuwe dingen leren, wordt niet makkelijker. Maar jij wordt wel beter! Nog een laatste aanwijzing voor succes: Verwacht Wonderen.

Kan ik je intussen ergens mee helpen? Je faciliteren? Maak een afspraak voor een vitaliteitsgesprek

Reageren op dit bericht?

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

%d bloggers liken dit: